Boston Dynamics го претстави новиот робот Stretch
Boston Dynamics го претстави новиот робот Stretch
"Stretch" е новиот робот од Boston Dynamics наменет за ефикасна работа во големите магацини и дистрибутивни центри.
Роботика
Tachyum има универзален процесор кој е директна конкуренција на Intel, AMD и Nvidia
Tachyum има универзален процесор кој е директна конкуренција на Intel, AMD и Nvidia
Универзалниот процесор на Tachyum наречен "Prodigy" кој сеуште е прототип е спремен да направи револуција во дата центрите и да биде директе...
Хардвер
Новиот ровер на Марс работи со процесор од 1998 година
Новиот ровер на Марс работи со процесор од 1998 година
Еден примерок чини повеќе од 200.000$ и може да работи на температури од -55 до 125 целзиусови степени како и да издржи екстремни нивоа на р...
Хардвер
Првиот македонски агрегатор за цени на мобилни телефони, Phones.mk
Првиот македонски агрегатор за цени на мобилни телефони, Phones.mk
Phones.mk е првиот македонски агрегатор на продавници за мобилни телефони кој има за цел да го олесни и забрза процесот на купување нов моби...
Веб
Мрежа од оптички влакна со брзини на трансфер од 255 терабити во секунда
Мрежа од оптички влакна со брзини на трансфер од 255 терабити во секунда
255 терабити во секунда е доволно да наполните 32 хард дискови од 1 терабајт за само 1 секунда!
Наука
Првата линија код на Linus Torvalds, креаторот на Linux
Првата линија код на Linus Torvalds, креаторот на Linux
Linus Torvalds нѝ е најдобро познат како главниот креатор на Linux Kernel-от и системот за контрола на верзии, git. Зачетоците на Linux дати...
Програмирање
Алгоритам научи да ја игра Super Mario World подобро од човек
Алгоритам научи да ја игра Super Mario World подобро од човек
Неодамна на интернет се појави видео каде Seth Bling го објаснува алгоритамот што го направил кој учи како да ја игра популарната игра на Ni...
Gaming
Запознајте ја најголемата соларна термоелектрана во светот, Ivanpah
Запознајте ја најголемата соларна термоелектрана во светот, Ivanpah
Ivanpah e соларна термоелектрана лоцирана во DryLake, Californiа, која е сопственост на NRG Energy, Google и BrightSource Energy. Проектот в...
Наука
Компјутерот кој беше задолжен да го слета човекот на месечината
Компјутерот кој беше задолжен да го слета човекот на месечината
Аполо 11 беше мисијата во која човекот за прв пат стапна на тлото на месечината. Оваа мисија претставувала огромен технички предизвик за НАС...
Наука
Мод на Coolermaster тастатура дозволува да играте Snake со позадинското светло
Мод на Coolermaster тастатура дозволува да играте Snake со позадинското светло
За оние кои го поминуваат поголемиот дел од својот ден пред компјутер и тастатура, навистина од големо значење е удобноста при куцање. Напре...
Хардвер