Наука

Мрежа од оптички влакна со брзини на трансфер од 255 терабити во секунда
Мрежа од оптички влакна со брзини на трансфер од 255 терабити во секунда
255 терабити во секунда е доволно да наполните 32 хард дискови од 1 терабајт за само 1 секунда!
Наука
Запознајте ја најголемата соларна термоелектрана во светот, Ivanpah
Запознајте ја најголемата соларна термоелектрана во светот, Ivanpah
Ivanpah e соларна термоелектрана лоцирана во DryLake, Californiа, која е сопственост на NRG Energy, Google и BrightSource Energy. Проектот в...
Наука
Компјутерот кој беше задолжен да го слета човекот на месечината
Компјутерот кој беше задолжен да го слета човекот на месечината
Аполо 11 беше мисијата во која човекот за прв пат стапна на тлото на месечината. Оваа мисија претставувала огромен технички предизвик за НАС...
Наука